12/01/2011

Pečena patka



Većinu znanja u kuhanju dugujem svojoj mami koja je u svoje doba stvarno kuhala za prste polizat. Kuham sa užitkom za svoje voljene, a ponekad se volim napravit važna pred frendovima i poznanicima tako što napravim nešto nesvakidašnje, samo ne Chinese, jer u tome sam k o m a!

Pečena patka je ajde recimo jedno malo svečanije jelo, ne toliko zbog okusa, nego jer se radi na specifičan način, ne jede se baš često, bar je mi ne jedemo često, i jako lijepo izgleda na stolu kad se servira. Bar kad se radi na ovaj moj način. Plus, od iznutrica se da napravit famozna pašteta koja ide fino na toplom tostu kao predjelo. Patku se zapravo super isplati uzet jer em imaš predjelo od nje, em glavno jelo, em ti garant ostane mesa sutra za super yummy duck club sendviče em još dobiješ i teglicu pačje masti koja se čuva u frižideru i do nekoliko mjeseci a prefina je za priganje ili pečenje!



Rekla bi da je ovo jako jednostavan način pečenja patke, jer sam pročitala par recepata koji ga stvarno zakompliciraju. Vremenski nam treba otprilike 2 ipo sata za patku od 3 kg.

  • Prvo se odreže višak sala koji se uobičajeno nalazi oko vrata i s unutarnje strane bataka. 
  • Krila se zakače na leđa, zatim se lagano, vrlo oštrim nožem, zareže mreža po pačjim prsima i batacima, ali ne toliko duboko da dođe do mesa, već da samo malo razreže salo. 
  • Posoli se i iznutra i izvana, te se vežu bataci u križ. 
  • Patka se stavi na one gradele iz rerne  na srednju visinu, a ispod nje se obavezno stavi veliki pleh u koji se skuplja mast. 
  • Tako pripremljenu peče se na 150 jedno sat vremena, zatim se još 40 minuta okrene i peče sa druge strane pa onda opet još 20-30 minuta prsima prema gore. 
  • Zatim se izvadi i patka i pleh u koji se skupilo podosta masti. 
  • Mast se odmah procijedi u neku vatrostalnu zdjelu, a ovisno dali je pečete s patatama ostavi se malo i  u plehu kako bi patate primile okus patke. 
  • Poviše patata i pleha, na gradelama, patka se premaže sa dresingom od narančinog soka, meda, soli, crvene paprika, mažurane i majčine dušice. 
  • Zatim se na gradelama poviše pleha u kojem su patate vrati u rernu i nastavi peči dok patate ne budu gotove. 
  • Izvadi se, servira na stolu cijela, a može i na večoj plitici okružena patatama (na mojoj slici je samo patka jer ja odvojeno serviram) 
  • I uz to obavezno napravim neku zelenu salatu tipa rikula ili mlada zelene salata, matovilac itd. Ja još volim, kad je stađon, ubacit zelenih paprika i ljubičaste kapule, začinim s maslinovim uljem i navali narode!

Nema komentara

Objavi komentar